به گزارش یزدفردا به نقل از روابطعمومی اتاق بازرگانی یزد در این جلسه رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق یزد با اشاره به سختگیریهای اتحادیه اروپا در خصوص پسته گفت: بیش از 20 سال است که صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا صورت میگیرد؛ اما اخیراً سختگیریهای زیادی از سوی اتحادیه اروپا انجام میشود بهگونهای که آخرین آمارها نشان میدهد 8 کانتینر محصول ایران ریجکت شده است البته کشورهای دیگر از جمله آمریکا و ترکیه نیز بینصیب نبودهاند.
حسین پهلوان پور ادامه داد: علاوه بر این، یکسری موضوعات داخلی نیز مانع از گسترش صادرات پسته شده است. بهگونهای که ما فرصت مناسب سال نو میلادی را از دست دادیم. آنچه بهتازگی مطرح شده این است که پس از تأیید نمونهبرداری از سوی سازمان غذا و دارو، محصول پسته باید به رفسنجان و کرمان رفته در انبار ذخیره شود و مجدداً نمونهبرداری توسط نماینده سازمان غذا و دارو صورت گیرد. این شرایط عملی نیست و این کار تقریباً صادرات پسته به اتحادیه اروپا را به انحصار یک استان خاص درمیآورد.
وی تأکید کرد: انبارهای استان مورد تأیید سازمانهای غذا و دارو و گمرک و جهاد کشاورزی هستند اگر هم ارگانهای یزد را قبول ندارند نمایندهای از رفسنجان و کرمان به یزد بیاید و اینجا نمونهبرداری کنند ارسال هر محموله به استان دیگر هزینه زیادی به تولیدکننده تحمیل میکند. در این شرایط صادرات پسته ما مختل شده است و این با شعار توسعه صادرات و جهش تولید همخوانی ندارد.
پهلوان پور افزود: در حال حاضر آمریکا و ترکیه بازار پسته دنیا را در دست دارند. طی ده سال گذشته ترکیه سطح زیر کشت پسته را ده برابر کرده است؛ ولی در همین بازه زمانی سطح کشت در ایران فقط دوبرابر شده است. البته به علت بالابودن کیفیت مغز پسته ایران، هنوز این کشورها نتوانستند بازار آن را از ایران بگیرند همچنین مغز پسته کمتر در معرض مشکل آفلاتوکسین است و درصد ریسک پایینتری دارد به همین سبب باید روی داشتههایمان مانور بدهیم.
مرتضی محمودی مدیرکل هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری یزد نیز با اشاره به اینکه موضوع صادرات پسته پیشازاین در ستاد تسهیل نیز مورد بررسی قرار گرفته گفت: بخش مهمی از پسته باکیفیت کشور در یزد تولید میشود و استان یزد نیاز به انجمن پسته دارد. علاوه بر این باید دید برای ارتقا جایگاه صادراتی پسته چه باید کرد. نخستین گام تدوین یک پیوست است که مباحث آزمایشگاه، استاندارد و گمرک در آن مدنظر قرار گیرد.
عباس حاجی حسینی معاون جهاد کشاورزی استان نیز گفت: اتحادیه اروپا استانداردهایی در حوزه آفلاتوکسین مصوب کرده است که پیشازاین جنبه سیاسی داشته است؛ ولی امروزه خودشان هم درگیر هستند. علوم پزشکی یزد شرایط انبار پسته در یزد را تأیید میکند دلیل ندارد کرمان نیز تأییدیه بخواهد. آزمایشگاههای یزد برای سنجش آفلاتوکسین مجهز هستند و انحصار نباید در استان کرمان باشد. سه آزمایشگاه مورد تأیید اتحادیه اروپا است از جمله کرمان؛ ولی مسئله این است که میگویند انبارها نیز به گرمان منتقل شود؛ ولی همین موضوع قیمت نهایی را بالا میبرد و ما مزیت رقابت در کشور را از دست میدهیم.
حاجی حسینی ادامه داد: صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا رقم بالایی نیست؛ ولی اگر در این حوزه ممنوعیت اتفاق بیفتد روی سایر بازارها تأثیر میگذارد. شرایط اقلیمی کشور ما به گونه است که با همکاری با هم میتوان موضوع آفلاتوکسین را کنترل کرد. در همین راستا یکسری اقدامات بلند داریم که باید انجام دهیم؛ یعنی تمامی فرایند تولید، فراوری، انبارداری و انتقال باید موردتوجه باشد.
غلامرضا یاسایی مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد با اشاره به اینکه زنجیره پسته از باغات تا صادرکننده نهایی باید تحت کنترل باشد گفت: هیئت مشترکی از جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، اتحادیه اروپا و اتاق بازرگانی از یزد و کرمان بازدید داشتند و در نهایت دستورالعمل اولیه اتحادیه اروپا صادر شد و از امسال طبق این دستورالعمل باید رفتار کرد.
یاسایی تأکید کرد: کلیه آزمایشگاههای سازمان غذا و دارو استانداردهای لازم را دارند و مورد تأیید هستند. در نتیجه با الزام نمونهبرداری در رفسنجان و کرمان موافق نیستیم این نمونهبرداری میتواند در یزد انجام شود. البته در مورد پسته فراوری شده استان میتواند راسا گواهی صادر کند موضوعات مطرح شده در خصوص پسته خام است.
محمد قاسمپور مدیرکل گمرک استان یزد در خصوص ارزشگذاری محصول پسته گفت: ارزشگذاری گمرک متأثر از دادههایی است که همان صنف و مجموعه و وزارتخانه ذیربط آن در اختیار گمرک قرار میدهد. هر داده از ذینفع قابلپذیرش است فرمهایی نیز هست که اگر اعتراضی نسبت به ارز پسته دارند میتوانند اعلام کنند. در بحث انبار نیز باید گفت یکی از آسانترین فرایندها برای مجموعه گمرک، محصول پسته بوده است. زمانی که محصول پلمب استاندارد دارد، گمرک دخالتی در آن نخواهد داشت. در حال حاضر موضوع نمونهگیری دوم به گمرک تحمیل شده در همین راستا یا باید نمونهگیری گمرک را ملغی کنند و یا اینکه انبار تحت کلید گمرک داشته باشیم.
قاسمپور ادامه داد: علیرغم اینکه استان یزد از قطبهای تولید پسته کشور است؛ اما ارزش صادراتی پسته در استان پایین است و این موضوع نیز باید پیگیری شود.
زهرا جعفری سرپرست اداره کل استاندارد یزد نیز در این نشست گفت: درصورتیکه اداره استاندارد زنجیره را از ابتدای کاشت تا انبار کنترل و نظارت داشته باشد در آخر فرایند نیز فراورده خوبی برای صادرات خواهیم داشت. از سوی دیگر در بحث تدوین استانداردهای بینالمللی که استانداردهای ملی بر مبنای آن نوشته میشود میتوان از بخش خصوصی و فعالان حوزه کشاورزی و بهخصوص پسته نظرخواهی کرد تا بر اساس نظر و ایده صاحبنظران قوانین نوشته شود.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 15,ژانویه,2025